Дұрыс тамақтану пирамидасы
Мектеп оқушысының толыққанды диетасын құрастыру баланың денесінің ерекшеліктерін ескере отырып, терең көзқарасты қажет етеді. Мектеп бағдарламаларын меңгеру балалардан жоғары ақыл-ой белсенділігін талап етеді. Кішкентай адам біліммен айналысады, тек ауыр жұмыс жасамайды, сонымен бірге өседі, дамиды және осының бәрі үшін ол тиісті тамақтануы керек. Бірінші сынып оқушылары үшін әдеттен тыс ауыр психикалық белсенділік энергияның айтарлықтай шығындарымен байланысты.
Заманауи мектеп оқушысы, диетологтардың айтуы бойынша, күніне кем дегенде төрт рет тамақтануы керек, таңғы, түскі және кешкі асқа міндетті түрде ыстық тағам болуы керек. Өсіп келе жатқан организм үшін сүт, сүзбе, ірімшік, ашытылған сүт өнімдері - кальций мен ақуыздың көздері қажет. Кальций мен фосфордың жетіспеушілігі балық тағамдарының орнын толтыруға да көмектеседі. Гарнир ретінде картоп немесе макарон емес, бұқтырылған немесе қайнатылған көкөністерді (қырыққабат, қызылша, пияз, сәбіз, бұршақ, сарымсақ және қырыққабат) қолданған дұрыс. Күні бойы мектеп оқушылары кем дегенде бір жарым литр сұйықтық ішуі керек, бірақ сода суы емес, жеміс-жидек немесе көкөніс шырындары.
Ата-аналар дұрыс таңғы асқа үлкен үміт артады - өйткені олар бұл процесті жеке өзі басқарады және баланың күніне кем дегенде бір рет дұрыс тамақтанғанына толық сенімді бола алады. Алайда, қай таңғы ас оқушы үшін ең қымбат екенін бәрі біле бермейді.
Мектеп оқушыларының таңғы асына тәтті шай, джем және тоқаштардан басқа міндетті түрде пісірілген тағамдар, жарма (сұлы майы өзін жақсы жағынан дәлелдеді), макарон өнімдері, жаңа піскен көкөністер, алма мен пектинге бай алмалар жемістерден артық берілуі керек. көмірсулардың формалары, оларды жеткізу балаға қажет. Көмірсулардың қалған бөлігін сабақ кезінде аралық тағамға бөлген дұрыс: жеміс-жидек сусындары, шай, кофе, орама, печенье, тәттілер қандағы глюкозаның жаңа бөліктерімен үнемі қамтамасыз етеді және мектеп оқушыларының ақыл-ой белсенділігін ынталандырады .
Мектеп оқушыларының энергия қажеттіліктерін қанағаттандыру үшін қажет екінші маңызды тағамдық компонент майлар болып табылады. Олар тәуліктік энергия тұтынудың 20-дан 30% -на дейін келеді.